Ružomberský závin (točený medovník)

Toto je recept, ktorý mám od mojej starkej a ona ho mala od svojej mamy 🤍 Pokiaľ si chcete recept vytlačiť, tak na konci článku nájdete aj pdf 🙂
Na cesto potrebujeme:
600 g hladkej múky
250 g práškového cukru
100 g masla
3 celé vajcia
1 čl sódy bikarbóny
4 PL medu
Štipku mletých klinčekov
Pol čl mletej škorice
Na náplň potrebujeme:
Slivkový lekvár
Sušené slivky (alebo iné sušené ovocie podľa chuti)
Ďatle (ja som použila kúsky ďatlovej pasty)
Vlašské orechy
Cesto je jednoduché – všetko vrazíme dokopy a miesime, až kým nemáme všetko pekne prepojené.
Dobre si pomúčime dosku (cesto dosť lepí) a vyvaľkáme si ho na cca. 4 mm.
Naplníme slivkovým lekvárom, sušenými slivkami, ďatlami a orieškami (ak máte, pridajte aj sušené figy, sú tam super), zaviňte a popichajte vidličkou.
Ja som hotový závin nechala aj chvíľu odpočívať (asi hodinu), potom som ho natrela rozšľahaným vajcom a dala do rúry na 180°C, piekla som ho hodinu, pri výkonnejších rúrach stačí 45 minút.
Dobrú chuť ♥️
Ak by ste chceli vidieť vizuálny záznam, tak nech sa páči, nájdete ho na instagrame alebo na tiktoku.
Ak si chcete recept stiahnuť a vytlačiť, tak to môžete spraviť tu: