Kardamónové uzly
Na dnes mám takúto parádnu škandinávsku sladkosť 😍 Kardamónové uzly som prvýkrát ochutnala v Yeme, kde ma absolútne očarili a mojim plánom je dať si ich aj niekde vo Švédsku, odkiaľ pochádza. Cesto je hutné a kysnuté, nenechajte sa odradiť tým, keď bude vyzerať naozaj hutne. Má také byť a práve to dodáva uzlom ich „tuhý korienok“.
Ak si chcete recept vytlačiť, na konci článku pod videom nájdete pdf, ktoré si viete pohodlne stiahnuť.
NA CESTO POTREBUJETE:
270 ml teplého mlieka
10 g sušeného droždia
1 čl hnedého cukru
3 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
1/3 hrnčeka hnedého cukru
80 g zmäknutého masla
1 čl kardamónu
Z prvých troch ingrediencií si spravíme kvások, ktorý potom primiešame ku zvyšku. Poriadne vymiesime a necháme hodinku v teple kysnúť.
Medzičasom si pripravíme PLNKU:
70 g zmäknutého masla
79 g hnedého cukru
2 čl kardamónu
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme do štvorca, natrieme naň plnku a postupujeme podľa videa. Ja som koláčiky ešte nechala na plechu podkysnúť pol hodinu (ale možno to bolo len tým, že som na ne zabudla).
Pečieme 10 minút pri 230°C.
Zatiaľ si pripravíme SIRUP:
1/4 hrnčeka vody
1/4 hrnčeka hnedého cukru
1 a 1/2 čl vanilkového cukru
1 čl kardamónu
Všetko to spolu uvaríme a keď vytiahneme horúce kardamónové uzly z rúry, polejeme ich sirupom 😁
Dobrú chuť!
Tu si viete stiahnuť a následne vytlačiť pdf s receptom. Dúfam, že sa Vám páči 🙂