Recept – slané juhoslovanské koláče
Ja teda nie som nejaký veľkonočno-oslavovací typ, ale možnosť upiecť niečo dobré si teda nenechám 🙂 Mojim (veľmi neobvyklým) tipom na slané pečenie sú tieto juhoslovanské koláče plné lahodnej maslovej plnky, z ktorých vám bude krásne voňať celý príbytok a ešte si ich viete užiť aj ako raňajkové pečivo.
Na cesto potrebujeme:
500 g polohrubej múky
300 ml mlieka
70 ml olivového oleja
2 čl soli
1 PL cukru
1 vrecúško sušeného droždia
Bielko na potretie
Plnka:
200 g masla
2 žĺtky
1 čl soli
cesnak podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
semienka na ozdobu (ja som použila zmes sezamu, ľanového semienka a slnečnice)
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Všetky ingrediencie na cesto (okrem bielka na potretie) zmiešame v mise a necháme aspoň hodinu kysnúť.
Medzičasom si pripravíme plnku – do zmäknutého masla si vmiešame žĺtky, soľ, cesnak a mleté čierne korenie podľa vlastných preferencií.
Vykysnuté cesto si vyváľame na cca. pol centimetra, rozdelíme na dlhé trojuholníky, natrieme plnkou a zvinieme.
Vzniknuté koláče necháme ešte na plechu pol hodiny podkysnúť, potom ich natrieme bielkom a ozdobíme semienkami.
Pečieme cca. 30 minút pri 170°C.
Ak si chcete recept vytlačiť, aby ste ho vedeli použiť aj v kuchyni, tak nech sa páči, tu je pdf: