Rebarborovo-linecký koláč
Minulý víkend som dostala od mojich rodičov rebarboru a celkom som si lámala hlavu čo s ňou. Neberte ma v zlom, rebarboru MILUJEM, ale nechcela som ju len tak minúť na obyčajný kompót. Jednoducho si to žiadalo niečo viac. A to viac prišlo, keď som sa zamyslela, čo by ku kyslej chuti perfektne sadlo. Nuž, a takto vznikol rebarborovo-linecký koláč 🙂 Pdf s receptom, ktoré si môžete stiahnuť a zobrať so sebou do kuchyne, je, samozrejme, na konci článku.
Recept na linecké koláčiky som už raz pred Vianocami spracovala do videa, toto je porcia do chlebovej formy. Pokiaľ chcete spracovať väčšie množstvo rebarbory, tak si recept znásobte.
Základ – linecké cesto:
1 žĺtok
150 g hladkej múky
50 g práškového cukru
1/2 čl vanilky
100 g masla
Vrchná vrstva:
4 stonky očistenej a nakrájanej rebarbory
25 g masla (ja som dávala od oka)
2 PL hnedého cukru
1 čl mletej škorice
POSTUP:
Zo všetkých ingrediencií si spracujte linecké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke aspoň hodinu odpočívať. Z mojich skúseností viem, že najlepšie je na druhý deň, keď sa chute poriadne prepoja.
Očistite si rebarboru a nakrájajte ako len chcete – nezabúdajte ale, že sa ešte bude chvíľu variť a trošku sa rozpadne, preto odporúčam radšej trošku väčšie kusy. Do hrnca si dajte rozpustiť maslo, pridajte cukor a škoricu a potom aj rebarboru. Na miernom plameni varte 8-10 minút.
Linecké cesto si rozváľajte alebo vtlačte do formy tak, aby bolo trochu hrubšie ako zvyčajne – ja som ho mala asi na 8 mm. Navrch poukladajte uvarenú rebarboru a pečte cca. 15-20 minút (záleží od rúry) na 180°C.