Pesto zo sušených paradajok
Paradajok? Paradajek? Neviem, každopádne pesto je výborný spôsob, ako zlikvidujete rozkošatenú bazalku, zbavíte sa minuloročných zásob sušených paradajok a sporák pri jeho výrobe nevyprodukuje ani stupeň Celzia naviac. A aby to nebolo len o peste, pripájam Vám aj tri ultrarýchle recepty, aby ste vedeli, ako a kde ho použiť.
Na pesto budete potrebovať:
- sušené paradajky (ak nemáte nasušené z minulého roka, tak odporúčam tieto)
- hrsť čerstvej bazalky
- 1/4 šálky kešu múky alebo kešu – ja som použila túto z veveričiak.sk
- 2 strúčky cesnaku (pokojne aj tri, ak sú menšie)
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- Olivový olej (alebo olej zo sušených pradajok) – tu budete musieť odhadnúť, koľko ho bude, treba ho pridávať postupne podľa konzistencie
- soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Recept je jednoduchý – všetko to hoďte pekne do mixéra, na začiatok pridajte menej soli a menej oleja a dosoľte po odskúšaní. Olej pridávajte postupne, inak hrozí, že to na začiatku preženiete a bude z toho ochutený oliváč.
Takto do hladka vymiešané pesto vám vydrží v chladničke v zavretom zaváracom pohári asi týždeň (ale zase, mohli by ste ho zjesť aj skôr, netreba všetko ťahať do extrémov).
A tie sľúbené recepty:
Šalát s cícerom
Do misy si dajte cestoviny, trochu pesta, nakrájanú hrubostennú papriku (farbu nechám na vašej preferencii), cherry paradajky, polníček a uvarený cícer. Celé to premiešajte a pustite sa do toho.
Vďaka cíceru bude mať jedlo aj bielkoviny a zasýti vás. Pokiaľ sa vám chce variť, tak skúste experimentovať – vymeňte alebo doplňte zeleninu, namiesto cíceru pridajte dajme tomu šošovicu belugu, ktorá je chutná a skvelo to vyzerá, keď máte v šaláte čierne bobky. 🙂
Šalát s kuracím mäsom
Kuracie prsia si nakrájajte na pásiky, okoreňte podľa svojej chuti (ja som pridávala toto gyros korenie) a ugrilujte (a ak náhodou teraz frflete, že kde to máte grilovať v byte, tak si určite choďte kúpiť grilovaciu panvicu. Pásikové jedlo chutí jednoducho inakšie). Nakrájajte si aj cuketu, ktorú bez posolenia alebo korenenia len opečte na troške oleja.
Do misy si zatiaľ naskladajte zeleninu podľa svojej chuti – papriku, paradajku, uhorku, rukolu (a rukolu fakt nevynechajte, robí tu dobrú chuť) a pridajte si tam ešte čokoľvek, čo už doma vyzerá, že to má za pár a treba to spotrebovať. Ja som k tomu pridala pesto a aj cestoviny, lebo mi ostali z nejakého iného obeda. Do celej zamiešanej zmesi pridajte aj grilovanú cuketu a naložte si to na obed s pásikovými kuracími prsiami. A ak sa pýtate, že prečo sú pásikové, tak od tej grilovacej panvice predsa.
Ak chcete byť ešte viac extra, tak to posypte parmezánom a pripravte sa na žiadosti o ruku od konzumentov.
Brusketky
Neviem, či sa dá aj toto označiť ako recept, ale budiš, niekto ho spísať musí.
Vezmite si krajec dobrého chutného chleba, strčte ho do hriankovača (alebo ho opečte z oboch strán na suchej panvici). Natrite ho pestom, naložte si naň rukolu alebo polníček, zakvapnite oliváčom, preložte parmskou šunkou (tento krok tam fakt nemusí byť, chutí to výborne aj bezmasité) a navrch si rozpatlite mozarellu. Ak nemáte doma 500°C, tak odporúčam strčiť to ešte aj s tým syrom pod gril.
10 z 10, a pritom taká blbosť 🙂
Dúfam, že ste si vybrali aspoň jedného favorita a niečo odskúšate. Nezabudnite mi dať vedieť, ako sa vám recept páčil a nabudúce by sme si asi mohli dať postup domáceho sušenia paradajok bez sušičky, čo poviete. 🙂
Ak ste dočítali až sem a chcete ma podporiť pozvaním na kávu, tak sem sa a ďakujem!